Stresssymptomer

Kender du dine stresssymptomer?

Mange stressramte fortæller, at da stressen virkelig ramte, kom det helt bag på dem. Men når de ser tilbage, kan de godt se, at kroppen har vist adskillige symptomer på stress og overbelastning.

Signalerne i sig selv er ikke nødvendigvis farlige, så de bliver ofte slået hen.

Kommer dine symptomer til gengæld dagligt i en længere periode, er det nyttigt at blive mere bevidst om signalerne. Det er kroppen, der fortæller dig, at den er i konstant alarmberedskab – og DET kan give stress.

Alle mennesker reagerer forskelligt under press. Det er vigtigt, at du kender din egen måde at reagere på under press, så du SELV kan nå stoppe op og sige fra, før stressen tackler dig.

Stresssymptomer viser sig både fysisk (din krop), psykisk (dine følelser) og adfærdsmæssigt (det som andre også ser).

 

Symptomer på stress

Stress har mange ansigter og det er individuelt hvordan vi reagerer. 

Der er også stor forskel på hvad vi lægger mærke til. Nogle er meget opmærksomme på fysiske symptomer, mens andre hurtigere lægger mærke til ændring i adfærd eller humør. 

Hvis du har mistanke om at du, eller en tæt på dig har fået stress, er det nyttigt at kigge listen igennem. Hvor mange symptomer genkender du?

Fysiske

Hjertebanken, hovedpine, Rysten på hænderne, Mavesmerter, Spændinger i nakke og hals, vægttab, svedeture, appetitløshed, svimmelhed, tics, hyppige infektioner, hyppig vandladning, diarre, nedsat immunforsvar, forhøjet blodtryk, forværring af sygdom.

Mentale/følelsesmæssige

Hukommelsesbesvær, træthed, koncentrationsbesvær, lav selvfølelse, indre uro, tankemylder, indre uro, rastløshed, irritabilitet, magtesløshed, bekymret, tristhed, indesluttet, angst, nedsat humoristisk sans, udmattelse, depression.

Adfærdsmæssige

Søvnproblemer, mangel på engagement, indesluttethed, aggressivitet, hyperventilation, vrede, følelseskulde, kritisk, nedsat præstationsevne, ubeslutsomhed, taler hurtigt, afbryder andre, undgår socialt samvær, overdrevet fysisk træning, øget brug af stimulanser (rygning, kaffe, chokolade, alkohol), øget sygefravær.

Hvor stresset er du?

Vi oplever alle sammen følelsen af stress ind i mellem. Når du er for sent på den til et møde, kan du måske mærke et sug i maven. Hvis du bliver bedt om at rejse dig op overfor en større forsamling og fortælle en vittighed, får de fleste lidt klamme håndflader og måske hjertebanken. 

Ingen af de to situationer er alarmerende. Det er blot kroppens naturlige reaktion, når stresshormonerne (kortisol og adrenalin) stiger.

Det er derfor vigtigt at blive opmærksom på hyppigheden af dine stress symptomer samt sammenhængen. I hvilke situationer oplever du symptomerne, hvor ofte oplever du dem og hvor mange genkender du.

Kig på symptomerne i termometret øverst. Stresssymptomer kan nemlig inddeles i acceptabel (GRØN), vær opmærksom (GUL) og stop op og gør noget ved stressen (RØD).

Genkender du nogle af de røde symptomer kán det være stress, men det kan også skyldes andre ting. Det er derfor altid en god ide at søge læge, hvis du oplever nogle af de røde symptomer.

Er du i tvivl?

Har du spørgsmål vedrørende stress, er du velkommen til uforpligtende at kontakte mig

800 1014 Birgit Ritter
Del med dine venner

Leave a Reply