Type 1

Type 1

Helt kort

Type 1 er pålidelige, ansvarlige, ærlige, velmenende, samvittighedsfulde og hårdtarbejdende. De ønsker oprigtigt at forbedre sig selv og verden omkring dem. Deres specifikke “superkraft” kan ses i deres høje integritet og den lidenskab og dedikation, de bringer til opfyldelsen af ​​deres idealer og forfølgelsen af ​​høje standarder. De har veludviklede kritiske evner og en intuitiv følelse af naturens perfektion og tingenes naturlige orden. De er flittige, praktiske og sparsommelige. De kan være kræsne og objektive, hvilket betyder, at de udmærker sig ved at analysere situationer og afklare problemer, mens de adskiller de følelser, der eventuelt måtte være.

Typens akilleshæl

Som med alle de arketypiske personligheder repræsenterer Type 1’s gaver og styrker dog også deres “fatale fejl” eller “akilleshæl:” Ved at have overdreven fokus på dyd, kommer de til at stå i vejen for sig selv og underminerer deres egen selvtillid, balance, og indre fred gennem overkontrol, selvundertrykkelse og overdreven dømmekraft.
Men, når de lærer at tæmme deres til tider hårde kritik og tage tingene mindre seriøst,  kan de bruge deres naturlige talenter; dømmekraft, pålidelighed og idealisme til at gøre verden til et bedre sted.

Karakteristika

Indre kritiker

Type 1 har en indre kritiker, der næsten hele tiden er på arbejde.

Overkontrol

Type 1 kontrollerer eller overkontrollerer sig selv i en grad, så de virker rigide eller overdrevent fokuserede på at være ordentlig og korrekt

Dydig

1’ere forsøger at være gode mennesker og at gøre det rigtige stort set hele tiden.

Perfektionister eller reformtænkende

1’ere har fokus på at forbedring. De forsøger altid at perfektionere. De har nemt ved at se, hvordan ting kan (og burde) gøres bedre.

Kritiske

De kan være kritiske over for sig selv og andre. De kan have tendens til at være fordømmende, selv mens de måske forsøger at kontrollere udtrykket af deres kritik (i bestræbelserne på at være dydige) eller undlader at bemærke dens virkning.

Undertrykkelse af vrede

Selvom de nogle gange ikke vil se eller indrømme det, har de en tendens til at være vrede over det faktum, at tingene er ikke altid er, som de tror, ​​de burde være. Når de så forsøger at undertrykke denne vrede, fordi de måske mener, at det ikke er passende eller dydigt at være vred, siver det ud som irritation, vrede, irritation eller retfærdig indignation.

Fokus

Ligesom Freuds “superego”, fokuserer 1’erne på at bemærke fejl (i form af afvigelser fra deres eget definerede ideal). De skelner rigtigt og forkert, og viser en tillid til regler og struktur.
Uanset hvad de oplever, vil de automatisk identificere og tilpasse sig det, der er rigtigt eller passende.
De forholder sig til interne standarder for godt og dårligt, og “det rigtige at gøre” eller “den rigtige måde at gøre noget på”.

Tanker og følelser

Følelsesmæssigt føler 1’ere ofte irritation, frustration – eller undertrykt vrede. Kommunikationen af ​​vrede er i konflikt med deres tro på, at det er forkert at udtrykke vrede. Derfor undertrykkes vrede og andre instinktive impulser. De siver derefter ud som vrede, ærgrelse, kritik og selvretfærdighed.
De tror normalt på, at der er en “rigtig måde” at gøre tingene på, og at vi alle bør prøve at være mere perfekte.

Adfærd

De kan opfattes som stive og meget strukturerede i deres adfærd, afhængige af rituelle og gentagende måder at gøre ting. Typisk følger de reglerne og er pålidelige, etiske og hårdtarbejdende.

27 undertyper

Tre forskellige varianter

Type 1 - Overlever

Bekymring

Overlever 1’ere er de sande perfektionister blandt de tre undertyper. De udtrykker vreden ved at arbejde hårdt for at gøre sig selv og de ting, de gør, mere perfekte. I denne undertype er vreden den mest undertrykte følelse.
Deres forsvarsmekanisme (reaction formation) omdanner vredens ild, til varme, hvilket resulterer i en udadtil venlig og velvillig person.

Type 1 - Social

Ufleksibel

De Sociale 1’ere anser sig selv for at være perfekte; de udtrykker vrede ved at fokusere på at være den perfekte model for “den rigtige måde” at være på. De har en skolelærer mentalitet, der afspejler et ubevidst behov for overlegenhed.
I den Sociale 1’er er vreden delvist skjult – der sker en forvandling af vredens varme til kulde. Dette er en køligere, intellektuel personlighedstype, hvor hovedtemaet er kontrol.

Type 1 - Sexual

Ildhu

En-til-en 1’ere fokuserer på at perfektionere andre. De er mere reformatorer end perfektionister. Det er den eneste 1’er, der er eksplicit vred. De viser deres vrede gennem deres intense ønske om at forbedre andre og få, hvad de ønsker. De føler sig berettigede på den måde, en reformator eller en ildsjæl kan føle sig berettiget til: de tror, ​​de har ret til at ændre samfundet og få, hvad de vil, fordi de har en højere forståelse af sandheden og årsagerne bag “den rigtige måde at være på.” 
Overlever 1’eren er en countertype og har derfor ikke tendens til at undertrykke vreden og andre impulser.

Vil du høre mere?

Lad os tale sammen, så vi kan se, om jeg er den rette til at hjælpe dig.
Vil du have en gratis og uforpligtende samtale?