Type 8

Type 8

Helt kort

Type 8 repræsenterer det maskuline princip eller animus. Ligesom Type 2-arketypen legemliggør en version af “det indre feminine”-princip. 
Type 8 er således prototypen på den tendens hos os alle til at føle behovet for at “blive store” og tage den mest direkte vej for at få det, vi har brug for. Type 8 er lystig, intens, energisk og kraftfuld. De bryder sig ikke om at blive kontrollerede og er derfor  motiverede til at gå op imod ydre magter og begrænsninger både som en måde at hævde deres kontrol på og som en måde at bekæmpe undertrykkelse og beskytte de svage. Denne arketype er stærk og tror på “at tage retfærdigheden i egne hænder, snarere end at uddelegere til institutioner.

Typens akilleshæl

Som med alle de arketypiske personligheder repræsenterer Type 8’s gaver og styrker imidlertid også deres “fatale fejl” eller “akilleshæl”. Deres udstråling af styrke og magt er ofte en overkompensation for ikke at ville føle sig svag eller at anerkende deres sårbare følelser. Derfor kan 8’ere dømme sig selv eller andre for at have blødere følelser eller for at udtrykke enhver form for sårbarhed.
Fordi de benægter deres sårbarhed – og ikke indser, at ægte styrke kommer, når man tør være sårbare – kan de overdrive deres styrke.
Type 8 kan ofte ikke se de negative virkninger, de skaber ved at udtrykke for meget magt uden en afbalanceret anerkendelse af normale menneskelige svagheder. De kan være intense og livsglade, men de kan også være anmassende, utålmodige og intolerante over for frustration. Men når de kan balancere deres personlige magt og styrke med en mere bevidst selvindsigt i deres egne svagheder, sårbarheder og indflydelse, kan de være modige (og endda heroiske) ledere, partnere og venner.

Karakteristika

Vrede og lethed ved konfrontationer

Type 8 er den type, der har lettest ved konfrontationer. Det er nemt for dem at identificere deres vrede og at give udtryk for deres aggressive følelser.

Straf/hævn

Når type 8 bliver såret af andre, tillader de ikke sig selv at registrere denne smerte. At føle smerte kan medføre følelsen af sårbarhed, hvilket er noget type 8 automatisk undgår.

Dominerende

Type 8 er naturligt selvsikre og viser gerne tænder, hvis det bliver nødvendigt. De kan dominere andre med deres energi også selv om det ikke er meningen.

Ufølsom

8’erne kan virke ufølsomme. Det skyldes deres tendens til at minimere synligheden af den bløde og sårbare side af dem selv. 

Autonomi

Da type 8 ikke ønsker at blive opfattet som svag eller at ende i sårbare situationer, afviser de ofte andres hjælp og gør sig uafhængige af andre.

Kropslig dominans

Type 8 er dybt forankrede i det fysiske. I her og nu samt i en kinæstetisk kropsbaseret måde at være på.

Fokus

Type 8 fokuserer på magt og kontrol. Hvem har det og hvem har det ikke. De ser i overordnede billeder og bruger ikke så meget energi på detaljen. De ser på verden som opdelt mellem de stærke og de svage. Hvor de betegner sig selv som værende blandt de stærke.

Tanker og følelser

Følelsesmæssigt har 8’ere nemt ved at få adgang til deres vrede og ubevidst undgår de ofte de mere sårbare følelser. De fremstår frygtløse og kan virke intimiderende overfor andre, uden at ville det. De kan godt lide at have kontrollen, tænker i sort/hvid og er overbeviste om, at de ved bedst. De bryder sig ikke om at andre fortæller dem, hvad de skal gøre.

Adfærd

Type 8 har en masse energi og kan opnå store ting. De kan konfrontere andre, når det er nødvendigt og beskytter de mennesker de holder af.
De kan være arbejdsnarkomaner og påtage sig mere end de fysisk kan holde til. De nægter at anerkender sårbare følelser . De kan komme til at bruge sig selv og arbejde så meget at det ender med fysiske sygdomme. 

27 undertyper

Tre forskellige varianter

Type 8 - Overlever

Tilfredshed

Overlever 8’ere udtrykker deres passion begær idet de fokuserer på at få hvad de vil have for at overleve. Overlever 8’ere har et stærkt ønske om at få tilfredsstillet deres fysiske behov rettidigt. 
De ved hvordan man overlevet i svære situationer og øfler sig almægtige, når det kommer til at få hvad de vil have. De er de mindst udtryksfulde og den mest bevæbnede af de tre 8’ere.

Type 8 - Social

Solidaritet

Den Sociale 8’er udtrykker begær på andres vegne. De er en social a-social person. De er den hjælpsomme 8’er som virker mindre aggressiv og mere loyal end de andre to 8’ere. Navnet Solidaritet understreget deres evne til at hjælpe andre, når de har brug for beskyttelse.

Type 8 - Sexual

Besiddelse

En-til-en 8’ere udtrykker begæret gennemoprør og ved at have behov for at få alles opmærksomhed. De er intense, karismatiske personer som gerne vil have kontrol og indflydelse. I stedet for at søge materiel sikkerhed, prøver de at få kontrol over ting og andre mennesker. Navnet; Besiddelse referere til den evne de har til at eje hele scenen. Et behov for at føle sig magtfuld ved at dominere hele rummet.

Vil du høre mere?

Lad os tale sammen, så vi kan se, om jeg er den rette til at hjælpe dig.
Vil du have en gratis og uforpligtende samtale?